Rychlost.sk Blog Rozdiel medzi lacným a drahým WiFi routerom

Rozdiel medzi lacným a drahým WiFi routerom

Čaká na vás obstaranie routera, ale pri pohľade na ponuku vidíte iba krabičky odlišujúce sa cenou a vzhľadom? V tom prípade vám základný prehľad dôležitých parametrov môže nielen ušetriť dosť peňazí, ale zároveň poznateľne zrýchliť internet.

Prečo si obstarávate WiFi router?

Tak ako u väčšiny elektronických zariadení, tak aj v prípade Wi-Fi routera je dôležité povedať si, z akého dôvodu si nový model obstarávate. Možno ste doteraz žiadny nemali, starý router sa pokazil, potrebujete pripojiť viac užívateľov, túžite po väčšom dosahu... dôvodov môže byť celá rada a mali by ste ich pri výbere zohľadniť. Pri hľadaní rozdielu medzi lacným a drahým zariadením tak budeme vychádzať predovšetkým z predpokladu, že sa radíte k náročnejším užívateľom, ktorí nechcú byť pri používaní internetu obmedzovaný schopnosťami routera.

Router sám o sebe internet nezrýchli

Kvalita a schopnosti Wi-Fi routera pochopiteľne majú vplyv na rýchlosť pripojenia, viacmenej však nedokážu prekonať limity, ktoré nastavuje poskytovateľ internetu. Inými slovami o tom, ako rýchlo môžete v ideálnych podmienkach sťahovať a nahrávať dáta, rozhoduje v prvom rade samotná linka. Technicky zdatnejších užívateľov to neprekvapí, ale niektorých zákazníkov by to mohlo zaskočiť. Investovať desiatky eur do routera v nádeji, že budete mať svižnejší internet, sa vyplatí, ak máte kvalitnú internetovú tarifu.

Dve pásma by mali byť samozrejmosťou

Prvým zásadným rozdielom je podpora pásma 2,4 Ghz a 5 Ghz. Drahší router by mal byť duálny, teda podporovať obe pásma naraz spoločne. Výhodou sú funkcia DFS (automatický výber frekvencie) a TPC (kontrola sily prenosu - Transmitting Power Control). Všetky rozdiely medzi pásmami sú veľmi dobre popísané v staršom článku Aký je rozdiel u Wi-Fi routerov na frekvencii 2,4 GHz a 5 GHz?

Väčšina zariadení dnes poskytuje podporu štandardov 802.11a/b/g/n. Dve pásma automaticky znamenajú podporu štandardu 802.11ac. Základné routery s týmto štandardom ponúkajú kombinovanú rýchlosť až 1,2 Gbps. Tie lepšie a tým pádom drahšie ponúknu rýchlosť až okolo 3 Gbps.

Antény a beamforming pre lepší signál

Vyššia cena by mala routeru dodať tiež lepšie antény. Práve tie rozhodujú o tom, ako dobre dokáže router signál šíriť. Odporučiť možno externé všesmerové antény s vysoko výkonným audiozosilňovačom a technológiou tvarovania lúčov (tzv. beamforming). Lacnejšie modely majú anténu spravidla integrovanú a neumožnia ani pridanie externej antény, ktorú si zakúpite zvlášť.

USB by nemalo chýbať

Z hľadiska konektivity pri drahších modeloch žiadajte prítomnosť rýchleho portu USB 3.0. Vďaka nemu budete mať možnosť k routeru pripojiť napríklad tlačiareň alebo externé úložisko. V druhom prípade sa vám otvorí vzdialený prístup k dátam na úložisku zo všetkých zariadení v sieti.

Bezpečnosť v neposlednom rade

Drahšie modely ponúkajú podporu moderných štandardov, dve pásma, pokročilé funkcie nastavenia a smerovania signálu, výkonné antény, lepšiu konektivitu a hlavne tiež prepracovanejšie bezpečnostné funkcie. Na tie je v dnešnej dobe rozhodne dobré myslieť. Úplným základom je WPA2, v roku 2018 dorazí do routerov WPA3. Z hľadiska šifrovania je najlepšou voľbou AES (Advanced Encryption Standard). Medzi ďalšie spôsoby ochrany sa radí rodičovský zámok, whitelist a blacklist (správa zariadení), možnosť nastavenia siete pre hosťov WPS (WiFi Protected Setup). Bezpečnostné funkcie pri lepších routeroch vám umožnia ľahko zabezpečiť Wi-Fi sieť pred nevítanými hosťami.

Na routery sa neoplatí šetriť

Internet väčšina domácností používa každý deň. Router je v prevádzke nepretržite, a preto sa oplatí investovať do jeho kvality. V opačnom prípade vás môžu trápiť rôzne komplikácie od pomalého pripojenia cez nestabilný signál až po prehrievanie routera a jeho samovoľné reštartovanie. Ak si chcete užiť surfovanie bez starostí a dostatočný užívateľský komfort, sú pre vás tie najlacnejšie kúsky na trhu vyhodenými peniazmi.

Hľadáte najvýhodnejšie pripojenie k internetu a neuspokojíte sa s priemernou rýchlosťou alebo pochybnou stabilitou, ktorú môžu ovplyvniť aj výkyvy počasia? V takom prípade rozhodne siahnite po pripojení pomocou optického vlákna.

Potrebujete si zistiť odchody vlakov či autobusov, polohu adresy na mape, alebo chcete len nájsť dobrú reštauráciu v okolí, ale nemáte internet v mobile? Riešením môže byť pripojiť sa k niektorej verejnej WiFi sieti. Nemusí byť však zadarmo, ako sa na prvý pohľad zdá.

S veľkým očakávaním si zaobstaráte nový router a naraz zistíte, že pred výmenou bola rýchlosť internetového pripojenia vyššia, hoci poskytovateľa máte stále rovnakého. Kde v takomto prípade hľadať chybu a prípadné riešenie?

Nároky užívateľov na kvalitu médií neustále rastú a s tým je nutné myslieť tiež na rýchlosť pripojenia, pretože móda sledovania videí uložených na disku je dávno preč. Najbližšia budúcnosť patrí streamovaniu a rozlíšeniu 4K. Pripravte na to aj vaše internetové pripojenie.

Určite to poznáte. Chcete sa na mobile, tablete alebo notebooku pripojiť k Wi-Fi sieti, ale signál je slabý. Tak sa prechádzate po izbe, aby sa na ikonke objavila ďalšia vytúžená čiarka naviac. Také riešenie je ale dosť otravné a niekedy ani nie je možné. Čo má s týmto problémom spoločné systém Mesh?