Rychlost.sk Blog Aký je rozdiel pri Wi-Fi routeroch na frekvencii 2,4 GHz a 5 GHz?

Aký je rozdiel pri Wi-Fi routeroch na frekvencii 2,4 GHz a 5 GHz?

Ak patríte medzi používateľov internetu, pre ktorých je vysnívaným cieľom rýchle a spoľahlivé pripojenie prostredníctvom routera, možno práve uvažujete o voľbe medzi frekvenciou 2,4 GHz a 5 GHz. Ktorá z nich pre vás bude vhodnejšia a bude lepšie spĺňať všetky kladené požiadavky?

Nič nie je čiernobiele

Odpoveď na otázku v úvode nie je tak jednoduchá, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Každá frekvencia má totiž svoje plusy, napriek tomu sa ani jedna z nich nevyhne aj nejakým tým detailom, ktoré by vám nemuseli v praxi vyhovovať. Pred výberom prístroja si teda v kľude s rozvahou prejdite možnosti a zoznámte sa s vlastnosťami dostupných routerov.

Rýchlosť, spoľahlivosť a dostatočný dosah

Dnešné moderné Wi-Fi routery pracujú na dvoch odlišných frekvenciách. Čo sa týka rýchlosti, je na tom určite lepšie prenos v pásme 5 GHz. Pri vykonaných testoch za optimálnych podmienok je skutočne rapídne rýchlejší v oblasti downloadu (sťahovania dát) aj uploadu (odosielania). Samozrejme sú tu tie spomínané optimálne podmienky, ktoré rozhodne nie je možné dosiahnuť stále. Pripojenie na krátku vzdialenosť bez prekážok je pri frekvencii 5 GHz bezproblémové a pásmo býva voľnejšie ako v prípade frekvencie 2,4 GHz. Môže tak dochádzať k nežiadúcemu rušeniu. Na druhej strane nižšia frekvencia (teda 2,4 GHz) oveľa lepšie preniká prípadnými prekážkami, aj keď je výrazne pomalšia.

Zdvojená varianta vysielania signálu je jedným z dostupných riešení

Mnoho modelov moderných routerov zvláda bez problémov vysielať súčasne signál na oboch spomínaných frekvenciách, takže buď zvolíme požadovanou frekvenciu na prijímacom zariadení manuálne, alebo sa automaticky sama nastaví tá, ktorá ponúka momentálne lepšie pripojenie. Pokiaľ sa teda rozhodnete zriadiť si vlastnú domácu bezdrôtovú sieť s využitím Wi-Fi routera, zvážte jeho umiestnenie tak, aby bol príjem maximálne jednoduchý a signál nebol výraznejšie rušený ani clonený. Využívať môžete obidve frekvencie v jeden moment a ku konkrétnej sieti pripojiť tie zariadenia, pri ktorých sa to viac vyplatí.

Stručné zhrnutie

  • Prenos dát je na frekvencii 5 GHz výrazne rýchlejšie.
  • V pásme 2,4 GHz je väčšie množstvo ruchov a interferencií (vrátane Bluetooth zariadenia).
  • Moderné routery často podporujú DFS (automatický výber frekvencie)
  • Pokiaľ je router vybavený službou TPC (kontrola sily prenosu - Transmitting Power Control), vyhľadá si sám najmenej zahltený kanál s nízkym šumom
  • Pri routeroch 5 GHz funkcia TPC dokáže automaticky regulovať aj silu vyžarovaného signálu, neruší teda zbytočne ostatné siete na okolí

Hľadáte najvýhodnejšie pripojenie k internetu a neuspokojíte sa s priemernou rýchlosťou alebo pochybnou stabilitou, ktorú môžu ovplyvniť aj výkyvy počasia? V takom prípade rozhodne siahnite po pripojení pomocou optického vlákna.

Potrebujete si zistiť odchody vlakov či autobusov, polohu adresy na mape, alebo chcete len nájsť dobrú reštauráciu v okolí, ale nemáte internet v mobile? Riešením môže byť pripojiť sa k niektorej verejnej WiFi sieti. Nemusí byť však zadarmo, ako sa na prvý pohľad zdá.

S veľkým očakávaním si zaobstaráte nový router a naraz zistíte, že pred výmenou bola rýchlosť internetového pripojenia vyššia, hoci poskytovateľa máte stále rovnakého. Kde v takomto prípade hľadať chybu a prípadné riešenie?

Nároky užívateľov na kvalitu médií neustále rastú a s tým je nutné myslieť tiež na rýchlosť pripojenia, pretože móda sledovania videí uložených na disku je dávno preč. Najbližšia budúcnosť patrí streamovaniu a rozlíšeniu 4K. Pripravte na to aj vaše internetové pripojenie.

Určite to poznáte. Chcete sa na mobile, tablete alebo notebooku pripojiť k Wi-Fi sieti, ale signál je slabý. Tak sa prechádzate po izbe, aby sa na ikonke objavila ďalšia vytúžená čiarka naviac. Také riešenie je ale dosť otravné a niekedy ani nie je možné. Čo má s týmto problémom spoločné systém Mesh?