Rychlost.sk Blog Problém s rýchlosťou internetu po výmene routera

Problém s rýchlosťou internetu po výmene routera

S veľkým očakávaním si zaobstaráte nový router a naraz zistíte, že pred výmenou bola rýchlosť internetového pripojenia vyššia, hoci poskytovateľa máte stále rovnakého. Kde v takomto prípade hľadať chybu a prípadné riešenie?

Keď zostava zostala rovnaká

Všetky nižšie spomínané rady vychádzajú z predpokladu, že topológia siete (zjednodušene zapojenie) zostala rovnaká a jedinou zmenou je nový router. Pokiaľ dôjde k spomaleniu, chybu hľadajte v ňom a v jeho nastavení. Ak však dôjde k zmene technológie pripojenia, umiestneniu routera, zmene káblov atď., vždy najprv hľadajte chybu inde. Kvalitnejšie routre v dnešnej dobe málokedy spôsobia komplikácie, ktoré by rýchlosť pripojenia negatívne ovplyvnily. Cieľom výrobcov je ponúknuť vám zariadenia s jednoduchým nastavením a bezproblémovou funkčnosťou Wi-Fi ihneď po rozbalení.

Aktualizujte si firmware

Aj napriek faktu, že zariadenie by malo byť pripravené na prevádzku ihneď po rozbalení, oplatí sa skontrolovať všetky dostupné aktualizácie firmwaru. V niektorých prípadoch tým zvýšite nielen zabezpečenie a pridáte nové možnosti nastavenia, ale tiež opravíte chyby spôsobujúce horšiu kvalitu pripojenia. Kontrola firmwaru prebieha z nastavenia routera.

To správne pásmo

S novým routerom k vám domov mohlo zavítať tiež nové pásmo. Duálne routery podporujú 2,4 Ghz alebo 5 Ghz, pričom je dôležité rozlišovať medzi dvojpásmovým (dual-band) a simultánne dvojpásmovým (concurent dual-band) routerom. U prvého si musíte pásmo vybrať a na tom router poskytuje signál internetu, druhý poskytne dva access pointy a beží súčasne na 2,4 Ghz i 5 Ghz. Spomalenie môže byť spôsobené tým, že ste pripojený k nevhodnému pásmu. Skúste pásmo zmeniť.

Automatické ladenie kanálov

Možno si to už ani nepamätáte, ale starý router ste mali nastavený na kanále, na ktorom v pásme 2,4 Ghz nedochádzalo k zbytočnému rušeniu. Toto opatrenie sa týka predovšetkým v miestach, kde sa nachádza väčšie množstvo Wi-Fi sietí. Nový router môže byť pomalý, pretože je nastavený na zlý kanál. Riešením je jeho zmena, väčšina moderných prístrojov však dokáže kanály meniť úplne automaticky tak, aby ponúkali ten najlepší výkon.

Zabezpečenie i QoS

Vplyv na rýchlosť má tiež zabezpečenie routera a ďalšie jeho funkcie. Pokiaľ ste po zapojení router ručne konfigurovali, je dosť možné, že ste omylom niečo zle nastavili. Môže sa napríklad jednať o nedostatočné zabezpečenie, zlé limity či priority pre pripojené zariadenia. Často býva problém s QoS (kvalita služby), čiže rozdelením konektivity medzi jednotlivé zariadenia. Skôr ako začnete router aktívne používať, skúste ho reštartovať na továrenské nastavenia a rýchlosť znova vyskúšať. Ak bude všetko fungovať tak ako má, bola chyba vo vašom nastavení.

Nebojte se reklamácie

Firmware je aktuálny, všetko je správne nastavené a vy idete na ideálnom pásme a kanále. Čo ďalej, keď je router stále pomalý a schopnostiam toho predchádzajúceho sa nedokáže vyrovnať? Nebojte sa ho reklamovať! Predajca vám buď poradí, kde môže byť nejaký špecifický problém, alebo skutočne zistí, že nie je routerom niečo v poriadku. Neprehliadajte problémy s rýchlosťou a užívajte si kvalitné pripojenie, ktoré vás zbytočne nezdržuje pri práci a zábave.

Hľadáte najvýhodnejšie pripojenie k internetu a neuspokojíte sa s priemernou rýchlosťou alebo pochybnou stabilitou, ktorú môžu ovplyvniť aj výkyvy počasia? V takom prípade rozhodne siahnite po pripojení pomocou optického vlákna.

Potrebujete si zistiť odchody vlakov či autobusov, polohu adresy na mape, alebo chcete len nájsť dobrú reštauráciu v okolí, ale nemáte internet v mobile? Riešením môže byť pripojiť sa k niektorej verejnej WiFi sieti. Nemusí byť však zadarmo, ako sa na prvý pohľad zdá.

Nároky užívateľov na kvalitu médií neustále rastú a s tým je nutné myslieť tiež na rýchlosť pripojenia, pretože móda sledovania videí uložených na disku je dávno preč. Najbližšia budúcnosť patrí streamovaniu a rozlíšeniu 4K. Pripravte na to aj vaše internetové pripojenie.

Určite to poznáte. Chcete sa na mobile, tablete alebo notebooku pripojiť k Wi-Fi sieti, ale signál je slabý. Tak sa prechádzate po izbe, aby sa na ikonke objavila ďalšia vytúžená čiarka naviac. Také riešenie je ale dosť otravné a niekedy ani nie je možné. Čo má s týmto problémom spoločné systém Mesh?

Sedíte v kaviarni, pripojíte sa k verejnej Wi-Fi sieti a začnete riešiť Vaše pracovné záležitosti. Všetko od e-mailov až po platby. Sú behom týchto aktivít Vaše dáta a heslá v bezpečí? Pozrite sa na možné riziká a niekoľko tipov, ako sa im rozumne vyhnúť. Vaše súkromie totiž nie je zďaleka tak chránené, ako sa nad šálkou dobrej kávy môže zdať.