Rychlost.sk Blog Aké pripojenie k internetu pre prenos 4K videa?

Aké pripojenie k internetu pre prenos 4K videa?

Nároky užívateľov na kvalitu médií neustále rastú a s tým je nutné myslieť tiež na rýchlosť pripojenia, pretože móda sledovania videí uložených na disku je dávno preč. Najbližšia budúcnosť patrí streamovaniu a rozlíšeniu 4K. Pripravte na to aj vaše internetové pripojenie.

Od HD rozlíšenia k 4K

Stretávate sa s pojmami ako HD a 4K, ale v skutočnosti neviete, čo znamenajú? Tieto skratky označujú rozlíšenie obrazu, ktoré má vplyv na jeho kvalitu. Platí tu jednoduchá rovnica. Čím vyššie rozlíšenie, tým lepšie sa na obraz pozerá. Zatiaľ čo pred pár rokmi bolo HD rozlíšenie (1920×1080 obrazových bodov) skôr raritou, v dnešnej dobe sa začínajú objavovať prvé živé prenosy a online služby poskytujúce obsah práve v rozlíšení 4K (3840×2160 obrazových bodov, tzv. UHD).(

Ak patríte medzi náročných užívateľov, nemôžete sa a takúto príležitosť pripraviť. Je však nutné podotknúť, že sledovať 4K video na monitore s HD rozlíšením je k ničomu. Zobrazovacie zariadenie musí dané rozlíšenie poskytovať. Nastaviť prenos videa na rozlíšenie vyššie, ako môžete reálne sledovať, je zbytočná záťaž pre vaše internetové pripojenie.

Pre milovníkov streamovania

Medzi online oblasti, kde sa 4K obsah nachádza najviac, jednoznačne patria herné online streamy. Na druhom mieste sú rôzny poskytovatelia filmov online, na treťom potom niektoré YouTube kanály a YouTuberi. Mimo internet sú už nejaký čas samozrejmosťou 4K Ultra HD Blu-ray tituly. Na trh dorazili prvé filmy v polovici roku 2017.

Dá sa očakávať, že 4K sa stane štandardom. Napokon je tu už niekoľko rokov a na trhu sa začínajú objavovať prvé zariadenia podporujúce dokonca až 8K. Túžite pri sledovaní filmov, online prenosov a ďalších videí po dokonale ostrom obraze? Nezaobídete sa bez skutočne rýchleho a stabilného pripojenia.

Nič pre pomalé linky

Prenos videa v rozlíšení 4K kladie vysoké nároky na rýchlosť. Amazon odporúča na bezproblémové sledovanie rýchlosť sťahovania aspoň 15 Mbit/s, Netflix dokonca 25 Mbit/s. Pokiaľ neviete, aký rýchly vlastne máte internet, určite sa oplatí urobiť si test rýchlosti pripojenia k internetu.

Aj keď si platíte od poskytovateľa internet s rýchlosťou 25Mbit/s a viac, stále nemusíte mať istotu, že si 4K vždy dokonale vychutnáte. V špičkách rýchlosť ovplyvní agregácia, rovnako tak počítajte s komplikáciami, pokiaľ v jednej domácnosti zdieľa internetové pripojenie viac zariadení. To je v dnešnej dobe múdrych telefónov, herných konzol a tabletov absolútne bežné.

Hlavne internet bez obmedzení

Rýchlosť spoločne s agregáciou nie je tým jediným, čo by vás pri výbere internetového pripojenia pre sledovanie 4K videa malo zaujímať. Dôležité sú tiež limity pre objem prenesených dát. Toto upozornenie sa tak týka predovšetkým užívateľov s mobilným pripojením a zákazníkov menších poskytovateľov, ktorí môžu objemy dát limitovať. Počas hodiny sledovania videa v 4K sa prenesie približne 7 GB dát. To rozhodne nie je málo, a preto si radšej vopred zistite, či sa vás nejaké limity netýkajú.

Skôr ako si zaplatíte premium

Vyššie spomenutý test rýchlosti pripojenia a prieskum podmienok vášho poskytovateľa sa oplatí urobiť čo najskôr. Minimálne pred rozhodnutím zaplatiť si u nejakej služby členstvo iba kvôli tomu, aby ste mohli sledovať videá v 4K. To sa týka napr. Netflixu. Zaplatiť mesačne 300 Kč za Ultra HD rozlíšenie a následne zistiť, že vás brzdí internet, by bola veľká škoda. Keď už viete čo od pripojenia vyžadovať, nájdite si to správne pripojenie k internetu podľa lokality jednoducho a bez komplikácií. Katalóg poskytovateľov pripojenia vám na jednom mieste poskytne všetky dôležité informácie, aby ste sa mohli rozhodnúť.

Hľadáte najvýhodnejšie pripojenie k internetu a neuspokojíte sa s priemernou rýchlosťou alebo pochybnou stabilitou, ktorú môžu ovplyvniť aj výkyvy počasia? V takom prípade rozhodne siahnite po pripojení pomocou optického vlákna.

Potrebujete si zistiť odchody vlakov či autobusov, polohu adresy na mape, alebo chcete len nájsť dobrú reštauráciu v okolí, ale nemáte internet v mobile? Riešením môže byť pripojiť sa k niektorej verejnej WiFi sieti. Nemusí byť však zadarmo, ako sa na prvý pohľad zdá.

S veľkým očakávaním si zaobstaráte nový router a naraz zistíte, že pred výmenou bola rýchlosť internetového pripojenia vyššia, hoci poskytovateľa máte stále rovnakého. Kde v takomto prípade hľadať chybu a prípadné riešenie?

Určite to poznáte. Chcete sa na mobile, tablete alebo notebooku pripojiť k Wi-Fi sieti, ale signál je slabý. Tak sa prechádzate po izbe, aby sa na ikonke objavila ďalšia vytúžená čiarka naviac. Také riešenie je ale dosť otravné a niekedy ani nie je možné. Čo má s týmto problémom spoločné systém Mesh?

Sedíte v kaviarni, pripojíte sa k verejnej Wi-Fi sieti a začnete riešiť Vaše pracovné záležitosti. Všetko od e-mailov až po platby. Sú behom týchto aktivít Vaše dáta a heslá v bezpečí? Pozrite sa na možné riziká a niekoľko tipov, ako sa im rozumne vyhnúť. Vaše súkromie totiž nie je zďaleka tak chránené, ako sa nad šálkou dobrej kávy môže zdať.