Rychlost.sk Blog Ako zablokovať deťom online hry?

Ako zablokovať deťom online hry?

Deti dnes zvládajú počítače, notebooky a laptopy niekedy lepšie, ako mnohí z ich rodičov, o prarodičoch ani nehovoriac. Samozrejme každá sranda a zábava má svoje hranice, takže aj keď možno nechcete a zásah do virtuálnej slobody svojho milovaného potomka sa vám tak trochu prieči, niekedy nič iné nezostáva. Vyskúšali ste dohovory, vysvetľovanie, snažili sa po dobrom a výsledok sa nedostavil?

Hrajú stále niečo na nete, zaťažujú linku, ani na ihrisko ich človek nedostane...

Potom neváhajte zbytočne príliš dlho a siahnite po razantnejšom riešení - prístup na internet aj práca a hlavne zábava na počítači sa totiž dajú plánovane obmedziť tak, aby všetko zase bolo tak, ako má byť. deti a mladiství totiž občas proste nechcú prijať fakt, že nič sa nesmie preháňať. Potrebujete poradiť, kadiaľ von z toho začarovaného kruhu? Pozrite sa na možnosti regulácie hier na rôznych platformách.

PC s operačným systémom Windows

Nech je to už na úkor štúdia, zdravia alebo len sociálneho začlenenia, virtuálny svet rozhodne k dospievaniu nestačí. Rodičovská kontrola, zakomponovaná ako nastaviteľná súčasť systému Windows (od verzie 7 vyššie) umožňuje nastaviť a sledovať rodičovský dohľad a kontrolu v požadovanom rozsahu. Prístup k nastaveniu Rodičovskej kontroly nájdete v ovládacích paneloch, kde si po kliknutí zobrazíte okno s užívateľskými účtami. Nastavenie rodičovskej kontroly môžete urobiť pre štandardný užívateľský účet, ktorý by potomok mal mať a používať pri práci na počítači. Pokiaľ tento účet nemá, jednoducho ho vytvoríte po kliknutí na položku VYTVORIŤ NOVÝ ÚČET, následne zadáte NÁZOV ÚČTU a zvolíte (najlepšie po dohovore s dieťaťom) vhodné HESLO.

Pokračovať ako správca

Po prihlásení ako správca kliknutím (ľavým tlačítkom myši) si zvoľte vybrať už vytvorený účet dieťaťa. Potom aktivujte funkciu RODIČOVSKÁ KONTROLA, čím získate na výber možnosti nastavenia časového limitu, obmedzenia hier a blokovanie určitých zvolených programov.

► V časovej mriežke môžete podľa potreby vyznačiť obdobie, kedy bude mať dieťa možnosť používať počítač. Tým je možné napríklad zablokovať používanie počítača v dobe, keď nie ste doma a nemôžete zasiahnuť osobne. Modrou budú označené hodiny, kedy bude pre dieťa počítač neprístupný, bielou potom čas, kedy je prístup povolený. Toto obmedzenie sa týka aj používania počítača všeobecne, nielen v režime online.

► Po kliknutí na odkaz Hry je možné zakázať všetky hry alebo je možné povoliť hry podľa výberu. Ten vychádza z hodnotenia a obsahu hry (rating s vekovým obmedzením) alebo je možné nastaviť obmedzenie priamo podľa názvu hry.

► Ak sa rozhodnete zablokovať konkrétne hry, je to tiež možné, samozrejme v tomto zozname sa u Windows 7 nezobrazia všetky nainštalované hry, čo celú funkciu značne degraduje. Tento problém je samozrejme pri vyšších verziách operačného systému (Win 8 a vyššie) už prakticky odstránený.

► Obmedzenie konkrétnych programov funguje podobne ako je to pri hrách, zo zoznamu si teda vyberiete tie programy, pri ktorých si neželáte, aby si ich dieťa mohlo spúšťať. Zablokovať je teda možné aj internetové stránky, sociálne siete alebo spúšťanie aplikácií.

Funkcia RODIČOVSKÁ KONTROLA v skratke: jedná sa o pomerne jednoducho nastaviteľný a účinný nástroj, ktorý môže slúžiť ako veľmi účinná ochrana proti nežiaducemu využívaniu počítača.

Programy, ktoré sú špecializované na rodičovskú kontrolu

Pokiaľ si z akéhokoľvek dôvodu nezvolíte súčasť operačného systému Windows, siahnite po niektorom z programov, ktoré boli pre ochranu detí a dospievajúcich špeciálne vyvinuté. Mnohé z nich sú dostupné ako FREEWARE (teda zdarma k stiahnutiu aj používaniu), iné ponúkajú časovo obmedzenú skúšobnú verziu (TRIAL), kedy po vyskúšaní sami zvolíte, či program zakúpiť alebo sa poohliadnuť po inom, ktorý lepšie splní vaše požiadavky a plne vyhovie požadovaným nárokom. Väčšina programov vie v grafe alebo tabuľke vykázať všetku činnosť na počítači, takže sa môžete jednoducho pozrieť, kde potomok surfoval po internete alebo čo hral a kde strávil koľko času. Potom už je zablokovanie nežiaducich pripojení otázkou chvíľky.

Vývoj ide stále dopredu veľmi rýchlo

Pretože sa technika neskutočne rýchlo vyvíja, je potrebné stíhať tempo a byť vždy radšej o krok napred. To sa týka napríklad Windows 10 a tiež herných konzol, konkrétne variant systému Xbox One. Nastavte vekový limit pre povolený obsah a tým jednoducho zabránite nákupu aj spusteniu nevhodných hier a použitiu nežiaducich aplikácií. Ako na to?

Pre Windows 10 se prihláste zo svojho účtu na stránke https://account.microsoft.com/family, následne vyhľadajte meno dieťaťa a zvoľte OBMEDZENIE OBSAHU. Potom vstúpte do oddielu APLIKÁCIE, HRY A MÉDIA a zapnite funkciu BLOKOVAŤ NEVHODNÉ APLIKÁCIE, HRY A MÉDIA. V oddiele POVOLIŤ APLIKÁCIE, HRY A MÉDIA S HODNOTENÍM potom nastavte zodpovedajúcu vekovú hranicu.

Blokovanie na konzole Xbox One

Taktiež na konzole Xbox One môžete jednoducho zablokovať nežiadúci obsah a hry pomocou nastavenia vekového obmedzenia. Stačí k tomu použiť tento postup:

  • Po prihlásení na Xbox One z účtu dospelej osoby zvoľte pomocou ovládača Sprievodcu a vyberte položku Systém, ďalej Nastavenie (Settings), Účet (Account) a Rodinu (Family)
  • Po zvolení si detského účtu si vyberte Prístup k obsahu (Access to Content), následne zvoľte požadovanú vekovú hranicu
  • Ak chcete uvolniť niektorú z blokovaných hier alebo aplikácií, je možné zadať schválenie a pridať ju do súboru Vždy povolené, ktorý nájdete v časti Obmedzenie obsahu na webe https://account.microsoft.com/family.

A je to! Ako rodič máte online aktivity dieťaťa pod kontrolou. Pri správne nastavených pravidlách uvidíte, že má toto opatrenie zmysel a kladný dopad.

Hľadáte najvýhodnejšie pripojenie k internetu a neuspokojíte sa s priemernou rýchlosťou alebo pochybnou stabilitou, ktorú môžu ovplyvniť aj výkyvy počasia? V takom prípade rozhodne siahnite po pripojení pomocou optického vlákna.

Potrebujete si zistiť odchody vlakov či autobusov, polohu adresy na mape, alebo chcete len nájsť dobrú reštauráciu v okolí, ale nemáte internet v mobile? Riešením môže byť pripojiť sa k niektorej verejnej WiFi sieti. Nemusí byť však zadarmo, ako sa na prvý pohľad zdá.

S veľkým očakávaním si zaobstaráte nový router a naraz zistíte, že pred výmenou bola rýchlosť internetového pripojenia vyššia, hoci poskytovateľa máte stále rovnakého. Kde v takomto prípade hľadať chybu a prípadné riešenie?

Nároky užívateľov na kvalitu médií neustále rastú a s tým je nutné myslieť tiež na rýchlosť pripojenia, pretože móda sledovania videí uložených na disku je dávno preč. Najbližšia budúcnosť patrí streamovaniu a rozlíšeniu 4K. Pripravte na to aj vaše internetové pripojenie.

Určite to poznáte. Chcete sa na mobile, tablete alebo notebooku pripojiť k Wi-Fi sieti, ale signál je slabý. Tak sa prechádzate po izbe, aby sa na ikonke objavila ďalšia vytúžená čiarka naviac. Také riešenie je ale dosť otravné a niekedy ani nie je možné. Čo má s týmto problémom spoločné systém Mesh?