Rychlost.sk Blog Prečo musíte zadávať e-mail pri prihlásení k verejnej Wi-Fi?

Prečo musíte zadávať e-mail pri prihlásení k verejnej Wi-Fi?

Potrebujete si zistiť odchody vlakov či autobusov, polohu adresy na mape, alebo chcete len nájsť dobrú reštauráciu v okolí, ale nemáte internet v mobile? Riešením môže byť pripojiť sa k niektorej verejnej WiFi sieti. Nemusí byť však zadarmo, ako sa na prvý pohľad zdá.

Ako sa pripojiť k verejnej Wi-Fi sieti?

S možnosťou bezplatného pripojenia k internetu prostredníctvom WiFi sa môžete stretnúť na rôznych miestach. Najčastejšie v rôznych obchodoch, reštauráciách a hoteloch, prípadne na úradoch, ale mnohokrát tiež na staniciach, dopravných prostriedkoch a podobne. Niekedy je sieť prístupná celkom volne, inokedy je vyžadované heslo, ktoré získate napr. pri obsluhe. Stretnúť sa ale môžete aj zo sieťou , upri ktorej je prihlásenie podmienené poskytnutím e-mailovej adresy. V niektorých prípadoch je potrebné prihlásiť sa aj k e-mailu a potvrdiť prihlásenie prostredníctvom zaslaného linku.

Prečo chce prevádzkovateľ vašu e-mailovú adresu?

K čomu je vlastne poskytovateľovi Wi-Fi siete vaša e-mailová adresa a prečo dostanete prístup k internetu len ako odmenu za jej poskytnutie? Tento kontakt môže slúžiť predovšetkým na rôzne marketingové účely. Na vašu e-mailovú adresu môžu začať chodiť informačný newsletter alebo rôzne ponuky spoločnosti, ktorá sieť prevádzkuje.

Tak sa môže stať, že vám do schránky začnú chodiť ponuky a reklamy od firiem, o ktorých ste ani nepočuli a nemáte s nimi nič spoločné. V súčasnej dobe sa podobným problémom snaží zabrániť európska smernica známa GPDR, ktorá vošla do platnosti aj u nás dňa 25. mája 2018. Žiadanie e-mailovej adresy pre zasielanie ponúk alebo noviniek výmenou za prístup k internetu alebo inú službu je v priamom rozpore s týmto nariadením.

Bez ohľadu na nariadenie si v každom prípade prečítajte prevádzkové podmienky. V tých by vás mal majiteľ siete informovať, z akého dôvodu vašu e-mailovú adresu žiada. Riešením môže byť aj založenie „rezervnej“ e-mailovej schránky, ktorú budete využívať práve pre tieto a podobné situácie, keď si nie ste istý, či je poskytnutie vašej hlavnej adresy rozumné. Toto riešenie je vhodné aj z toho dôvodu, že sa potom nemusíte prihlasovať na dôležitý e-mail cez sieť, o ktorej zabezpečení nič neviete.

Na čo si dať pri verejnej Wi-Fi sieti pozor?

Použitie verejnej Wi-Fi siete môže predstavovať dobré núdzové riešenie k zabezpečeniu potrebných informácií. Problém ale je, že neviete nič o zabezpečení týchto sietí. Teoreticky môžu byť dokonalým cieľom hackerov a všetky údaje, ktoré cez ne odošlete, sú potencionálne v nebezpečenstve. Riziko neblahých dôsledkov môžete aspoň znížiť, pokiaľ budete dodržiavať niekoľko zásadných pravidiel bezpečného správania sa na verejnej sieti.

  • Či už používate mobilné zariadenie alebo napr. notebook, uistite sa, že máte aktívny aktuálny antivírusový program a zapnutý firewall.
  • Nepoužívajte na týchto sieťach dôležité prihlasovacie údaje, ktoré by mohli byť „odpočúvané“ a odcudzené. Jedná sa napr. o prihlasovacie údaje k e-mailu, FB profilu a pod.
  • Nikdy sa neprihlasujte cez prehliadač k internetovému bankovníctvu (Použitie oficiálnej aplikácie je bezpečnejšie).
  • Nikdy nezadávajte údaje zo svojej kreditnej karty. Internetové platby vykonávajte cez siete, o ktorých viete, že sú dobre zabezpečené.

Hľadáte najvýhodnejšie pripojenie k internetu a neuspokojíte sa s priemernou rýchlosťou alebo pochybnou stabilitou, ktorú môžu ovplyvniť aj výkyvy počasia? V takom prípade rozhodne siahnite po pripojení pomocou optického vlákna.

S veľkým očakávaním si zaobstaráte nový router a naraz zistíte, že pred výmenou bola rýchlosť internetového pripojenia vyššia, hoci poskytovateľa máte stále rovnakého. Kde v takomto prípade hľadať chybu a prípadné riešenie?

Nároky užívateľov na kvalitu médií neustále rastú a s tým je nutné myslieť tiež na rýchlosť pripojenia, pretože móda sledovania videí uložených na disku je dávno preč. Najbližšia budúcnosť patrí streamovaniu a rozlíšeniu 4K. Pripravte na to aj vaše internetové pripojenie.

Určite to poznáte. Chcete sa na mobile, tablete alebo notebooku pripojiť k Wi-Fi sieti, ale signál je slabý. Tak sa prechádzate po izbe, aby sa na ikonke objavila ďalšia vytúžená čiarka naviac. Také riešenie je ale dosť otravné a niekedy ani nie je možné. Čo má s týmto problémom spoločné systém Mesh?

Sedíte v kaviarni, pripojíte sa k verejnej Wi-Fi sieti a začnete riešiť Vaše pracovné záležitosti. Všetko od e-mailov až po platby. Sú behom týchto aktivít Vaše dáta a heslá v bezpečí? Pozrite sa na možné riziká a niekoľko tipov, ako sa im rozumne vyhnúť. Vaše súkromie totiž nie je zďaleka tak chránené, ako sa nad šálkou dobrej kávy môže zdať.